Se alla

2018-02-20 – Motion om HBTQ-certifiering för ökad respekt och tolerans för olikheter

Måndag 28 maj 2018

Alla verksamheter tjänar på att bli mer inkluderande, vare sig det rör sig om offentlig eller privat sektor. Att genomföra en hbtq-certifiering är ett strukturerat och målmedvetet sätt att förbättra såväl arbetsmiljö som bemötande. En ökad tolerans för olikheter och respekt för individer gynnar alla och förebygger trakasserier och dåligt psykiskt mående, inte minst bland våra unga.

När elever, besökare och medarbetare upplever sig välkomna och respekterade från början läggs en förtroendefull grund för fortsatt positiv kontakt och upplevelse. I skolan förebyggs mobbning om eleverna möter varandra med större respekt och förståelse för olika livssituation och livsval.

Ledorden för en HBTQ- certifiering är hållbarhet och långsiktighet. Genom att hbtq-certifiera en verksamhet erhålls verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter- något som är viktigt i all kommunal verksamhet och för alla invånare.

Det är av stor vikt att kunskaperna kring olika människors livsval och situation stärks. Det handlar både om bemötande och fysisk miljö/arbetsmiljö mm. Vid förskolan, i grundskolan, vid äldreboendet, hos socialförvaltningen är vikten av HBTQ -kompetens avgörande för hur enskilda barn och vuxna ska uppleva att just deras unika familjebild inte diskrimineras, kränks eller förbises.

Familjer där det finns två mammor och två pappor, en mamma och ingen pappa, familjer kan se väldigt olika ut och man kallar ibland dessa familjer för Regnbågsfamiljer. Även andra ensamstående, separerade, särbos, sambos har liknande svårigheter att ibland få förståelse.

För ett par år sedan lade liberalerna en motion om HBTQ kompetens som besvarades utan direkta åtgärder. Vi menar att det är viktigt att Salems kommun kommer igång med detta arbete. Vi Liberaler vill därför åter lyfta denna angelägna fråga och vi föreslår att kommunen tar ett första och konkret steg för att söka HBTQ certifiera några utvalda välbesökta inrättningar som ligger under Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde. Exempelvis är simhallens duschrum i öppen planlösning utan möjlighet till enskild dusch en fruktansvärd miljö för många.

Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden ges i uppdrag att ta fram en konkret plan för för hur man ska arbeta med HBTQ-certifiering av verksamheterna.

 

Kommunfullmäktige föreslås besluta:

  1. Att uppdra åt Kultur och fritidsnämnden att låta HBTQ certifiera verksamheterna vid Säby sim och sporthall, Ungdomens hus och Murgrönan inklusive biblioteket.

 

  1. Att Barn- och utbildningsnämnden ges i uppdrag att ta fram en konkret plan för hur man ska arbeta med HBTQ-certifiering av verksamheterna.

 

  1. Att Socialnämnden ges i uppdrag att ta fram en konkret plan för hur man ska arbeta med HBTQ-certifiering av verksamheterna.

 

Mia Franzén ( L )