Se alla

2018-02-20 – Motion om historisk jämställdhet i Salems kommun

Måndag 28 maj 2018

 

I Salems kommun finns vägar uppkallade efter män som betytt mycket för kommunen i ett historiskt perspektiv ex Sten Bergmans väg, Emanuel Birkes väg, dock finns ingen väg uppkallad efter någon kvinna. Man skulle kunna tänka sig att det saknas kvinnor i historien i Salem som haft någon betydelse, men så är inte fallet.

Den 26 maj har en historiskt viktig kvinna namnsdag och då kommer Wilhelmina av Tibell att uppmärksammas genom ett privat initiativ. I samband med att Rönninge centrum omvandlas kommer också en central plats att döpas efter henne. Detta är gott men inte gott nog.

Vi liberaler vill lyfta vikten av att kommunen framöver också vid namngivning av nya områden, platser, gator, vägar och stigar bör ha ett jämställdhetsperspektiv. Kvinnor som utmärkt sig från Salems kommun kan ge namn likväl som män.

Att kommunen använder kvinnors och mäns namn som historiskt eller i nutid utmärkt sig och därmed satt Salems kommun på kartan blir att ta vara på den “good will” som förknippas med namnet alternativt lyfter kommunens historia in i nutid.

Kommunfullmäktige föreslås besluta:

Att uppdra åt miljö och samhällsbyggnads-förvaltningen att låta ett jämställdhetsperspektiv bli en naturlig del vid namnsättningar av nya kommunala verksamheter, vägar, gator eller platser. Vid framtagande av namnförslag bör minst två alternativ lyftas fram, ett kvinnonamn och ett mansnamn, i de fall man önskar namnge efter person.

 

Mia Franzén ( L )