Se alla

Hårt mot narkotika – omtänksamt mot människor

Debattartikel

Tisdag 10 december 2024

Publicerad i Länstidningen den 5 december 2024

Narkotika förstör liv och narkotikahandeln göder organiserad brottslighet. Utsatta skolbarn tvingas langa. Anhöriga ligger sömnlösa och måste sedan begrava sina familjemedlemmar. Smuggling, langning och organiserad brottslighet måste tryckas tillbaka med kraft.

Hårda straff ska riktas mot narkotikatillverkare, smugglare och langare. Men parallellt med detta behövs en omtänksam politik för människor med beroende och deras anhöriga. Den som fastnat i beroendesjukdom ska vårdas, inte häktas.

Liberalerna vill att svensk narkotikapolitik ska bygga på en nollvision för lidande och död. I statens budget avsätter regeringen stöd till vård, skola och socialtjänst. Bland annat handlar det om att satsa över tre miljarder på psykisk hälsa fram till 2026.

Varje detalj av narkotikapolitiken måste tåla vetenskaplig granskning, alltifrån förbyggande åtgärder till effekterna av kriminalisering. Trots stundvis granithårt motstånd har vårt parti länge drivit på för skademinimerande åtgärder som sprutbytesprogram och nogsamt utvärderat försöksverksamhet med injektionsrum. Båda insatser som skapar kontakt med sjukvården och som kan leda vidare till behandling.

Nyligen tog regeringen en viktig fråga i mål. Liberalerna har länge arbetat för att motmedel mot opioidöverdos ska spridas i samhället och rädda liv. Naloxon i nässpray får nu säljas på svenska apotek efter rådgivning, utan läkarrecept. Anhöriga, människor i vänskapskretsen, 112-anställda, poliser, fältassistenter och andra avgörande yrkesgrupper kan därmed ha motmedlet redo. Det är en stor lättnad att vårt delmål är uppnått.

Vi har mer att göra. Mer än varannan person som vårdas efter intag av beroendeframkallande substanser lider också av annan psykiatrisk sjukdom, men i dag skickas dessa människor ofta fram och tillbaka mellan socialtjänst och psykiatri. Ena sidan vill att den andra först ska göra sin del, den andra sidan säger detsamma. I ett ingenmansland lider patienten.

Detta duger inte. Kommuner ska kunna ge gott stöd och fin hjälp, men vården borde med självklarhet bedrivas inom sjukvården. Kommuner och regioner måste dessutom samordna sig, så att vård och stöd hänger samman.

Liberalerna tänker fortsätta stärka beroendevården och hela samhällets arbete för god psykisk hälsa. Vi ger oss inte förrän varje person får en värdig chans att bli sitt bästa jag.

Lina Nordquist (L)

socialpolitisk talesperson

Jakob Olofsgård (L)

folkhälsopolitisk talesperson

Martin Melin (L)

rättspolitisk talesperson

Ulf Waldekrantz (L)

gruppledare Nykvarn

Metin Hawsho (L)

gruppledare Södertälje

Åsa Dahl (L)

gruppledare Salem