Se alla

Anpassningar för förskolan i Salem: Hög kvalitet även med minskande barnkullar

Nyhet

Fredag 10 januari 2025

I takt med att antalet barn i förskoleåldern minskar i Salem, ser kommunen behovet av att anpassa förskoleverksamheten för att säkerställa att resurserna används effektivt och att alla barn får tillgång till en högkvalitativ förskola. Mittenstyret står fast vid vår politik om att förskolan ska vara en trygg och pedagogisk plats där varje barn får bästa möjliga start i livet.


Bakgrund: Minskande barnkullar i Salem

Under de senaste åren har antalet barn i förskoleåldern minskat, både i Salem och i andra kommuner runtom i landet. Det innebär att antalet förskoleplatser i Salem just nu överstiger behovet. För att kunna bibehålla hög kvalitet och goda arbetsmiljöer för personalen föreslår vi inom Mittenstyret en omstrukturering av förskolorna.


Så påverkas förskolorna

Förändringen innebär att tre förskolor – Toredalsgården, Gammelgården och Skyttorps förskola – stängs och verksamheten flyttas till Berga förskola under hösten 2025. Berga förskola, som tidigare använts som en evakueringsförskola, renoverades nyligen och är redo att ta emot fler barn.

De barn som går på Berga förskola idag kommer att flyttas till nya Skogsängsgårdens förskola, som beräknas stå färdig hösten 2025.


Trygghet och kvalitet i fokus

Omstruktureringen är ett viktigt steg för att säkerställa hög kvalitet i förskolan, även när barnkullarna krymper. Mittenstyret arbetat för att bibehålla små barngrupper och förstärka kvaliteten i verksamheten.

  • Små barngrupper: Trots större förskoleenheter säkerställs att barngruppernas storlek inte ökar, vilket bidrar till en trygg och pedagogisk miljö för barnen.
  • Starkare arbetsgrupper: Större personalgrupper gör det möjligt för medarbetare att samarbeta och vikariera för varandra, vilket ger stabilitet för både barn och föräldrar.
  • Höjd skolpeng: Förskolan får fortsatt 2,1 miljoner kronor årligen i höjd skolpeng, vilket säkerställer resurser till verksamheten.

Liberalernas gruppledare om beslutet

💬 Åsa Dahl (L), gruppledare och vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, säger:
”Anledningen till att vi valde att lämna alliansen var att man ville ge skolor och förskolor mindre pengar. Vi ökade istället budgeten. Nu tar vi inte bort några pengar. Vi anpassar antalet förskolor till hur många barn vi har.”


Varför görs dessa förändringar?

Målet är att skapa en hållbar förskoleverksamhet som tar hänsyn till förändringar i befolkningsprognoser och säkerställer att resurserna används där de behövs som mest.

  • Effektivare resursanvändning: Anpassningen gör det möjligt att fokusera på kvaliteten i de befintliga förskolorna.
  • Bättre lokaler: Genom att flytta verksamheter från äldre och mindre ändamålsenliga byggnader till nyrenoverade lokaler kan barn och personal få en bättre miljö att vistas i.
  • Stabil framtid: Genom att agera nu säkrar vi en förskola som kan erbjuda hög kvalitet, även i tider av minskande barnantal.

Samråd med vårdnadshavare

För att säkerställa en smidig övergång har berörda vårdnadshavare bjudits in till samrådsmöten med tjänstemän och politiker från Barn- och utbildningsnämnden. Detta är en del av vårt arbete för att involvera föräldrar i beslutsprocessen och ge möjlighet att ställa frågor och få information om förändringarna.


Liberalerna står upp för en trygg och kvalitativ förskola

Liberalerna arbetar för att alla barn ska få en trygg start i livet. Med denna omstrukturering tar vi ansvar för att säkerställa en hållbar och högkvalitativ förskola, även i en tid då antalet barn i kommunen minskar.