Se alla

2018-02-20 Motion om flytt av kommunens grusdeponi

Måndag 28 maj 2018

I samband med översiktsplan 2030 har vi liberaler lyft området Fruängen/Gråstena främst med tanke på områdets olyckliga placering som förhindrar integration av Fruängsområdet med övriga kommunen.

Vid Fruängsområdets infart ligger en industritomt samt kommunens egen sand- och grusdeponi med mycket tung trafik och buller som följd.

Detta område har sin tillfart över de smala vägarna Dånviksvägen och Fruängsvägen som båda saknar g/c-väg. Området bebos av många barnfamiljer och därtill kommer besökare till Ersboda 4H-gård att passera såväl industritomt som deponi.

Detta är inte en trafiksäker lösning för varken boende eller besökare, dessutom förfulas området.

I översiktsplanen har föreslagits alternativ användning av industritomten till bostäder eller dylikt, men grusdeponin ligger kvar. Vi liberaler vill att grusdeponin flyttas till en mindre central och mer trafiksäker plats i kommunen för att frigöra mark för t ex bostäder. Samtidigt skulle oro för trafikfarliga tillbud minska och trivselfaktorn för de boende i området väsentligt öka.

Detta skulle bli ett lyft för hela Fruängen/Gråstenaområdet. En exploateringsvinst möjliggör ev hyra eller köp samt iordningsställande av ny deponiyta på annan plats, t ex området mellan Hallsta gård och Salemsvägen.  Även behovet av att göra de smala vägarna mer trafiksäkra för gång- och cykeltrafikanter menar vi är goda skäl till att flytta deponin.

Kommunfullmäktige föreslås besluta

att​låta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen föreslå alternativ tomt för kommunens grusdeponi och utreda kostnaden för en flytt kontra utebliven exploateringsvinst för den gamla tomten.

 

Mia Franzén ( L )